zelfliefde

It’s not selfish to love yourself,
take care of yourself
and to make your happiness a priority.
It’s necessary.
– Mandy Hale

Weinig mensen hebben geleerd om echt van zichzelf te houden. En dan heb ik het niet over een opgeklopt ego dat zichzelf fantastisch vindt, maar jezelf accepteren en liefhebben volledig zoals je bent. Waardoor komt het toch dat we dat zo lastig vinden?

Naar mijn inzicht door zelfafwijzing. We hebben namelijk in onze jeugd vaak geleerd dat we moeten delen, niet zo aan onszelf mogen denken, sociaal moeten zijn, etc. En vaak kregen we als we dit niet deden de inprenting dat we egoïstisch of slecht waren. We voelden ons afgewezen en niet goed genoeg. En aangezien we als kind graag de erkenning en liefde van onze ouders willen gaan we ons best doen deze ‘slechte’ eigenschappen te verbloemen. We gaan hard ons best doen, nemen veel verantwoordelijkheid, worden een pleaser, gaan voor anderen zorgen, etc. Met als gevolg dat we onszelf op de laatste plaats zetten.

Vervolgens hebben we het idee dat het leven ons overkomt en voelen we ons slachtoffer van de omstandigheden. Er is de uitspraak ‘poor people make poor choices’. Dat is niet omdat ze dommer zijn, dat is omdat ze meer stress ervaren. Wat komt doordat ze zich slachtoffer van de situatie voelen. Waardoor velen verslavingen ontwikkelen en niet meer in staat zijn helder en vanuit bewust-zijn te reageren. En de buitenwereld de schuld gaan geven en afwijzen. Terwijl we eigenlijk diep van binnen onszelf afwijzen als we dat naar buiten richten.

Hoe zou het dus zijn als we het zouden omdraaien? Dat we mensen eerst leren van zichzelf te houden en goed voor zichzelf te zorgen en dan bijvoorbeeld pas proberen ze weer aan een baan te helpen. Of in het geval van onze kinderen. Hen eerst leren hoe je gelukkig kunt zijn en dan pas ons te richten op school, sport en andere prestaties en resultaten. Want als je goed in je vel zit, het leven als veilige plek ervaart en vertrouwen hebt dat je het leven aan kan dan reflecteert dit vanzelf ook in je buitenwereld. Enerzijds omdat je bereid bent verantwoordelijkheid te nemen voor je reactie op de omstandigheden, anderzijds omdat de energie die je dan uitstraalt ook andere dingen in het leven aantrekt. Wil je dat je kinderen leren van zichzelf te houden en goed voor zichzelf te zorgen dan moeten we als ouders het goede voorbeeld geven.

Ik doe je daarom de uitnodiging om vandaag nog te beginnen met iets liefs te doen voor jezelf. Het is namelijk net zoiets als je zuurstofmasker in het vliegtuig. Je moet eerst voor jezelf zorgen voordat je voor een ander kan zorgen. En weet je, je bent het waard! Dus wordt je bewust van al die keren dat je jezelf afwijst en omarm je onzekerheden en kwetsbaarheden. Je bent perfect zoals je bent. Een unieke manifestatie van het leven!!

Start vandaag met het verbeteren van de relatie met je kind.

Download de gratis bewust ouderschap course

You have Successfully Subscribed!