Herken je dit? Je bent moe, hongerig of overprikkeld en vervolgens raak je geïrriteerd om iets wat je kind doet? Of je had gedoe op je werk, bent boos en verdrietig en gaat lopen mopperen op je kind? Of juist dat als je ergens vrolijk door bent je veel meer kan hebben van je kind? Je bepaalt gedrag opeens wel goed vindt omdat je lekker in je vel zit?

Het zijn mooie voorbeelden van deze rake quote:

‘We zien de dingen niet zoals zij zijn, we zien ze zoals wij zijn’.
– Anais Nin

Hoe we ons voelen bepaalt de lens waardoor we naar de wereld kijken. Uiteindelijk is alles ook energie. Dus wat wij uitstralen is ook wat we terugkrijgen. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van waar jij je energie op richt. Want wat je aandacht geeft groeit. Richt je je aandacht op dat wat goed gaat of op dat wat (nog) niet goed gaat. In deze onzekere tijd kan dat een uitdaging zijn. Zeker als je gevoelig bent. Want dan ben je vaak meer afgestemd op het vermijden van pijn, waardoor je meer gericht bent op dat wat niet goed gaat. Ben je daarnaast ook nog intelligent en kritisch, dan heeft het scherpe oog vaak feilloos door wat er niet klopt. Deze combinatie zit ook in onze intense kinderen. Voor ons als ouders dus belangrijk om voor te leven hoe we hiermee om gaan.

In dit blog ga ik je dan ook tips geven hoe je je aandacht kan richten op het positieve, op wat wel werkt. Niet met als doel pijnlijke emoties te ontkennen, want die mogen er uiteraard ook gewoon zijn. Maar ons hoofd kan vaak nog lang in een pijnlijke situatie blijven hangen waardoor we dat gevoel meenemen in onze interactie met andere mensen. Vandaar deze 6 tips. Om de sfeer in huis fijn te houden!

  • Dankbaarheid: om als gezin meer warmte, verbinding en harmonie te gaan voelen is het heel effectief om een dankbaarheidsdagboek bij te gaan houden. Dit kun je individueel doen maar ook als gezin samen. Bijvoorbeeld bij het opstaan of het ontbijt, of juist ’s avonds bij het avondeten of het naar bed gaan. Nou is dankbaarheid voor sommigen een erg groot begrip, maar je kan het ook noemen waar je blij van werd of wat je leuk vond vandaag. Verplicht je zelf om minimaal 3 dingen te noemen. Zelfs als je voor je gevoel een rotdag hebt gehad zijn er altijd een paar dingen te vinden die wel goed gingen. Hoe klein ook, schrijf ze op. Want dat brengt ons op de tweede tip.
  • Wat je aandacht geeft groeit: door te kijken naar wat er wel goed ging kom je in een positievere flow. Waardoor er ook weer meer goed zal gaan. Dus merk je dat je erg zelfkritisch bent. Of dat je op veel dingen van de kinderen commentaar hebt. Richt je aandacht dan op wat wel goed gaat. Zeker ook met kinderen is dit essentieel. Want: ‘the way we talk to our kids becomes their inner voice’. Oftewel, wat zij de hele dag horen dat wordt hun inprenting. Dus gebruik je veel het wordt moeten, dan zullen zij dit ook zo ervaren. Je dankbaarheidsdagboek kan je helpen om gevoel van moeten los te laten en de dingen meer als mogen te ervaren. Daarnaast is het zo dat als je tegen een kind zegt wat hij niet moet doen je juist de aandacht daar naartoe brengt. Het brein denkt namelijk in plaatjes dus kent het woord niet Het bekende: denk niet aan een roze olifant. Dan zie je een roze olifant voor je. Zo is het ook met heel veel dingen die we tegen onze kinderen zeggen: niet vallen, pas op voor de boom, etc. Het richt de aandacht naar dat wat je niet wil. Als je met een auto wegslipt moet je ook juist je aandacht richten naar daar waar je naartoe wil.
  • Is het waar?: in de opvoeding zijn we vaak onbewust bezig met veel van onze overtuigingen over hoe iets moet of niet moet over te brengen op onze kinderen. Voor je kinderen is het echter fijn om spelend en ervarend te mogen leren. Ben je in staat ze deze ruimte te geven. Of ben je met name bezig ze voor pijn te behoeden? Of bang dat ze geen goede gewoontes aanleren als je ze er niet continu op wijst? Veel van onze overtuigingen over wat goed en fout is komt voort vanuit onze eigen opvoeding en de omgeving waarin we leven. Maar veel van deze overtuigingen kunnen voor strijd zorgen met onze kinderen. Het is dan ook belangrijk dat we bereid zijn met een open mind naar de zaken te kijken. The Work van Byron Katie is hier heel behulpzaam bij. Is het namelijk echt waar wat we geloven? En hoe gedragen we ons als we dat geloven? Wie zouden we zijn zonder deze gedachte? Overtuigingen los kunnen laten geeft een open, liefdevol hart.
  • Uit het hoofd naar het hart: vaak zitten we in ons hoofd zo vol dat we niet meer goed in staat zijn om te zien en voelen wat er wel is. Onze gedachten maken namelijk overal een verhaal van en kunnen niet anders dan van verleden naar toekomst te schieten. Maar verbinding vindt plaats in het huidige moment. Contact maken met je hart is daar een mooie manier voor. Want vaak als er gevraagd wordt hoe het met je gaat, reageren de meeste mensen vanuit hun hoofd. Maar eigenlijk zou de vraag moeten zijn: ‘how is your heart doing?’. Wat voel je op dit moment? Door naar je hart te ademen kan de liefde beter stromen. Vanuit het hoofd ontstaan er conflicten. Vanuit het hart is er meer verbinding met de mensen om je heen.
  • Mindfulness: eigenlijk is het door je hart ademen een vorm van meditatie of mindfulness. Mindfulness hoeft namelijk helemaal niet lang te duren. Het vraagt niets anders van je dan even je aandacht te richten op dat wat er in jou leeft. Want door de aandacht te richten op het lichaam kom je uit het hoofd. Waardoor je meer aanwezig bent in het huidige moment. Dit kan op verschillende manieren. Allereerst helpt het om bij spanning je hand op je buik te leggen en gewoon rustig je ademhaling te volgen. Daarnaast kan een bodyscan ook heel zinvol zijn. Dit doe je door bijvoorbeeld voor het slapen gaan of bij het opstaan je lichaam helemaal langs te lopen. Hoe voelen je voeten? Je kuiten, je benen, je billen, enzovoort? En er hoeft niets veranderd te worden. Alles is goed. Het maakt je puur bewust van wat er op dit moment in jou leeft. Als dit er allemaal mag zijn, dan ontstaat er acceptatie. En daardoor vaak ontspanning.
  • Fysiek contact: zoals eerder gezegd ontstaan irritaties, conflict, strubbelingen en dergelijke vanuit het hoofd. Daarom is het contact maken met het hart en de rest van het lichaam zo belangrijk. Fysiek contact is hierin essentieel. Hoe ouder de kinderen worden hoe meer we een relatie met ze krijgen vanuit het hoofd. Maar de behoefte aan aanraking blijft. Ook al klimmen ze misschien niet meer bij je op schoot, zoek dat contact op. Geef ze een knuffel, haal een hand door hun haar, aai ze over hun rug. Ook voor kinderen die moeite hebben met slapen of moeilijk loskomen van schermpjes is contact met het lichaam de ingang. Dus in plaats van dan naast ze te staan en te zeggen dat ze moeten stoppen, is het veel zinvoller om ze even aan te raken. Dan komen ze namelijk weer met hun aandacht in de ruimte. En voor het slapen gaan kan een (voet)massage bijvoorbeeld helpen. Want het hoofd kan nog overuren maken waardoor ze niet voelen dat het lichaam moe is. Of waardoor ze niet voelen dat het lichaam veilig is en zich mag ontspannen. Ook voor ons als ouders is fysiek contact belangrijk. In deze periode van isolatie is het wat lastiger om aan die behoefte te voldoen. Maar zoek dan vooral je partner of kinderen wat vaker op voor een knuffel ????

 
Deze tips kun je ook met je kinderen doen. Maar belangrijkste hierin is wel wat jijzelf voorleeft. Want kinderen doen niet wat jij zegt, maar wat jij doet.

Namasté!

 

Namasté

I honor the place in you
in which the entire universe dwells.
I honor the place in you
which is of love, of truth,
of light, and of peace.
When you are in that place in you
and I am in that place in me,

WE ARE ONE

 

P.S. Wil je oefeningen voor bewustwording, meld je dan hier aan voor de gratis Bewust Ouderschap Online Course.

Start vandaag met het verbeteren van de relatie met je kind.

Download de gratis bewust ouderschap course

You have Successfully Subscribed!