Pets teach children
kindness, respect, love and compassion

Al sinds ik me kan heugen ben ik een dierenliefhebber. Ik had een eigen konijn, reed paard en wilde dolgraag ook een hond. Maar dit bleef lange tijd nog uit. Dus liep ik ieder weekend op het hockeyveld met andere honden. Uiteindelijk kregen wij ook een hond. Mijn geluk was groot. Daarna heb ik als kind nog een gevonden hond mee naar huis genomen die we maand in huis hebben gehad tot hij bij nieuw gezinnetje kwam. En zodra ik ging afstuderen en samenwonen kwamen er ook weer honden. Eerst uit asiel, daarna straathonden. En nu sinds 1,5 maand weer een pup. De grote aantrekkingskracht van dieren zit ‘m in het feit dat dieren zo ontzettend lief en onvoorwaardelijk zijn. Zij hebben geen oordelen, zijn in het moment en reageren gewoon blij als je ze aandacht geeft. Een heerlijk trouw maatje voor een kind (en volwassene) dus. Vaak overwegen ouders voor hun kind dan ook een huisdier op moment dat het kind wat minder goed in zijn vel zit. Maar een kind kan nooit de eindverantwoordelijkheid voor een huisdier dragen. Dus als jij als ouder er niet achter staat en niet ook onvoorwaardelijk voor dat dier gaat (want het is soms ook gewoon hard werken) heb je ook kans dat het uitloopt op een mislukking en je het dier weer weg wil doen. Met groter verdriet als gevolg.

Toch is afscheid nemen ook een onvermijdelijk iets bij het nemen van een huisdier. Want je mag er vanuit gaan dat het huisdier korter leeft dan dat jij zal doen. Zelf ben ik van mening dat de liefde die een dier geeft absoluut opweegt tegen het verdriet als je zo’n dier moet loslaten. Maar ik weet ook dat er mensen zijn die juist uit angst voor dat afscheid geen dier nemen. Onlangs hebben wij onze oude hond moeten laten inslapen. Waar ik het dan met de kinderen over heb is dat als je uit angst voor de pijn je hart sluit je ook de liefde niet meer zo uitbundig kan voelen. Dus als je verdriet voelt is dat juist een teken van hoeveel je van haar gehouden hebt. Angst en verdriet zijn eigenlijk de andere kant van liefde. Richt je dus op die liefde!

Dieren leren kinderen naast de liefde een heleboel mooie dingen: zoals het zorgen voor, de verantwoordelijkheid, rekening houden met, aardig zijn tegen alles dat leeft en respect voor de natuur. Toch is het ook aan ons als ouder om te zorgen dat kinderen het verband blijven leggen tussen de liefde voor hun huisdier en de liefde voor andere dieren en natuur. Want voor veel mensen zit daar nog een onderscheid. Zo zijn er genoeg mensen die zielsveel van hun hond houden maar wel graag jagen. Of die trots met hun hondje op de arm hun nieuwe jas met bontkraag showen. Voor mij valt dit niet te rijmen. Als kind al niet. Zo stond ik dan ook op een Spaanse markt alles bij elkaar te krijsen omdat daar de konijnen aan hun oren of poten werden meegenomen om thuis op te eten. En ik maar mijn lieve konijn vertroetelen. Maar natuurlijk begrijp ik ook dat het niet zo eenduidig allemaal is. De meesten van ons hebben nu eenmaal geleerd om dieren te eten (had ik ook geleerd). En om een verschil te zien tussen die koe op je bord of die hond op je bank. Of eigenlijk is het denk meer dat we vaak niet meer beseffen dat het een beest is wat we op ons bord hebben liggen. Zodra je namelijk iets of iemand als object gaat zien en niet als levend wezen dan word je in staat om het anders te behandelen. En ik begrijp dat hoor. Ben zelf (nog) geen veganist die niets dierlijks meer eet. Dit was dan ook geen pleidooi voor veganisme. Wel voor bewustwording. Want jonge kinderen hebben van nature nog dat gevoel van verbinding met alles wat leeft. Naarmate ze ouder worden neemt dat af. Wat wil jij je kind voorleven hierin?

Tot slot zijn dieren ook een prachtige spiegel om bewust te maken van wat er in jou leeft. Voel jij onrust, geheid dat je paard dan ook onrust laat zien. Of als jij denkt duidelijk te zijn maar je hond als een ongeleid projectiel door het huis vliegt. Dieren zijn wat mij betreft dan ook absoluut een verrijking bij het bewust opvoeden van je intense kind.

Mocht je dus overwegen om een huisdier aan te schaffen. Kijk dan alsjeblieft goed naar wat voor een dier goed bij jullie als gezin past. En ga er onvoorwaardelijk voor. Ik garandeer je dan een heleboel liefde!

P.S. Wil je meer leren over de begeleiding van je kind? Meld je dan hier aan voor de gratis Bewust Ouderschap Online Course.

Start vandaag met het verbeteren van de relatie met je kind.

Download de gratis bewust ouderschap course

You have Successfully Subscribed!