“Your future depends on your dreams, so go to sleep.”
Mesut Barazany

Ik krijg van veel ouders de vraag hoe om te gaan met bedtijd. Want bedtijd is vaak een moment van gedoe en strijd voor ouders. Vaak komt dit doordat de kinderen moe zijn. Maar ook de ouders ?

Vanuit onvoorwaardelijk ouderschap ontstaat nog wel eens het misverstand dat je dan geen grenzen meer mag aangeven over bijvoorbeeld zoiets als bedtijd. Maar wat mij betreft gaat ouderschap over je kind zoveel mogelijk autonomie geven en tegelijkertijd wel een kader scheppen om de gezondheid en veiligheid van het kind te waarborgen.

Bedtijd valt voor mij dan ook onder gezondheid. Want een kind dat oververmoeid is wordt sneller overprikkeld, kan dingen minder goed overzien, kan zijn emoties minder goed reguleren, kan minder goed leren, maakt ongezondere eetkeuzes en is door dit alles minder gelukkig. Maar wat is dan een passende bedtijd? En hoe krijg je ze naar bed?

Welke tijd je moet hanteren is natuurlijk voor iedere kind en ouder persoonlijk. Als je je kind moeilijk wakker krijgt ’s ochtends is dat natuurlijk een goede indicatie voor vroeger naar bed. Ook al is het kind een avondmens, het zal toch moeten functioneren in een maatschappij die vroeg begint (schreef ik als avondmens). Ook een kind dat slecht in zijn vel zit kan gebaat zijn bij meer slaap. Slaap zorgt ervoor dat je indrukken van de dag verwerkt, dat er nieuwe verbindingen in de hersenen worden aangemaakt en dat het lichaam herstelt.

Het kan alleen zijn dat je kind niet goed in slaap kan komen. Vaak zijn we dan geneigd de slaaptijd naar achter te verschuiven. Terwijl het goed kan dat je kind juist niet in slaap komt doordat het overprikkeld is. En door stuitert of door blijft denken over van alles. Maar ook rusten in bed heeft hetzelfde effect als slaap. Dus de druk van het slapen afhalen en het kind leren te ontspannen in bed door contact te laten maken met lichaam is cruciaal voor een goed herstel.

En natuurlijk heb je kinderen die met weinig slaap nog goed functioneren. Welke bedtijd moet je dan hanteren? Ook voor jou als ouder is oplaadtijd belangrijk. Ouderschap betekent dan ook niet dat je je volledig moet opofferen. Vanaf bepaalde leeftijd kan je dus prima met je kind in gesprek om samen tot een tijd te komen waarop hij naar boven gaat, desnoods nog iets anders doet alvorens het gaat slapen, zodat jullie ook tijd voor jezelf hebben. Belangrijk hierbij is dat je dit bespreekt met behulp van verbindende communicatie. Dit houdt in dat je je behoefte en je gevoel deelt en de ander vraagt om medewerking. Dus niet als een opgelegde regel. Hoe meer jij namelijk in staat bent de behoeften, niet wensen, van je kind te voldoen, hoe meer zij ook bereid zijn rekening te houden met jouw behoeften.

P.S. Wil je meer leren over de behoeften van je kind? Meld je dan hier aan voor de gratis Bewust Ouderschap Online Course.

Start vandaag met het verbeteren van de relatie met je kind.

Download de gratis bewust ouderschap course

You have Successfully Subscribed!