“Ware meditatie gaat over volledig aanwezig zijn met alles wat er is, inclusief moeilijkheden en uitdagingen. Het is geen ontsnapping van het leven.”
– Craig Hamilton

Iedereen heeft het de laatste jaren over meditatie, yoga, ‘in het moment leven’, ‘aanwezig zijn’, de ‘kracht van het nu’ en nog meer van dat soort termen.

Maar wat is dat nou eigenlijk precies? Want het wordt zo snel weer tot een mentaal concept gemaakt dat het vaak zijn hele doel voorbij schiet. Vandaar dat ik in dit blog er graag wat meer over wil vertellen. Omdat het de ingang is voor werkelijke verbinding met jezelf, je kind en je partner.

Vaak wordt het namelijk gebruikt als middel om van nare gevoelens af te komen. Of om even rust te ervaren. En ligt er nog de overtuiging onder dat het iets is om vanaf te komen. Maar dat is niet werkelijk aanwezig zijn. Eigenlijk is meditatie namelijk een manier van zijn waarmee je door het leven gaat. Niet iets wat je doet om iets te bereiken.

Hoe doe je dat nou? We hebben het namelijk vaak niet door maar leven bijna continu vanuit ons hoofd. Onze mind labelt alles wat het ziet. Natuurlijk is het handig dat we niet meer over alles na hoeven denken. Maar het maakt wel dat we niet meer werkelijk aanwezig zijn. De ingang is dan ook ons lichaam. Werkelijk voelen wat daar speelt. En het wederom niet labelen. Dus in plaats van dat je zegt dat je pijn, verdriet, moeheid of haast hebt ga je met je aandacht naar de fysieke plek waar je dit voelt en ervaar je de levenskracht die er in zit. Dit geldt ook voor de fijne gevoelens. Ook deze zijn niets meer dan levensenergie in beweging. Vaak identificeren we ons namelijk met deze gevoelens. Zowel de positieve als de negatieve. Geloven we er iets over. En over onszelf. Maar werkelijk aanwezig zijn vraagt de bereidheid alles te voelen.

Zeker voor het contact met naasten is dit de manier om verbinding van hart tot hart te maken. Voorbij alles wat we denken over de ander puur de energie in ons lichaam te voelen. Voelen hoe we worden aangeraakt in ons hart. En als het bijvoorbeeld om de pijn van je kind gaat dus niet het weg willen hebben door het te willen oplossen of af te leiden. Maar voelen wat dit met jou doet. Dat vraagt stil worden en doorademen. Dan kom je in die meditatieve staat waar je ervaart dat je de ruimte bent waarin alles plaatsvindt. Waar je wezen aan staat, of te wel waar je werkelijk aanwezig bent.

Start vandaag met het verbeteren van de relatie met je kind.

Download de gratis bewust ouderschap course

You have Successfully Subscribed!