beperkende overtuigingen

Whether you think you can,
Or think you can’t
You’re right
– Henry Ford

Het is algemeen bekend dat gedachten je realiteit vorm kunnen geven. Veel zelfhulpboeken en coaches en therapeuten richten zich dan ook op het aanleren van positieve gedachten. Als ik nou maar geloof dat ik het kan, dan kan ik het ook. Mijn ervaring is echter dat dit vaak maar tijdelijk helpt. Ja, het kan je even die boost geven die je nodig hebt om een bepaalde actie uit te voeren, maar bij de meeste mensen komt toch al snel weer die diepe beperkende overtuiging om de hoek kijken. Wat helpt er dan wel in het omgaan met deze diepgewortelde negatieve gedachten die we over onszelf hebben?

Bewustwording: het doorzien en doorvoelen van deze oude overtuigingen! Bewustwording is een proces. Een proces waarin je eigenlijk als een soort ui laag voor laag afpelt en steeds bewuster wordt van wat er onder ligt. In PRI (therapievorm van Ingeborg Bosch) geven ze dat ook heel mooi weer. De bovenste laag is dissociatie, daar heb je jezelf afgesloten voor alle oude pijn en voel je niets tot nauwelijks meer. Mensen die deze overlevingsstrategie hebben zullen niet snel aan zichzelf gaan werken omdat ze het gevoel hebben dat alles goed gaat. Er moet dan eerst iets gebeuren waardoor dit schild een beetje open breekt en er pijn voelbaar gaat zijn. Vaak komen we dan bij de overlevingsstrategieën valse hoop en valse macht. Dit zijn manieren om de oude pijn niet te hoeven voelen. Bij valse hoop gaan we extra hard ons best doen in de hoop als nog liefde en erkenning te krijgen, bij valse macht proberen we controle en macht te hebben om maar niet de machteloosheid die we als kind hebben gevoeld weer te voelen.

Worden we ons bewust van deze mechanismen dan komen we bij zelftwijfel en de daar onder liggende angsten. Dit is de plek waar onze meest beperkende overtuigingen zitten. Hier bewust van worden is de weg naar vrijheid. Ontdekken dat je diepste overtuiging bijvoorbeeld ‘ik ben niet goed genoeg’ is en hoe je daardoor jezelf klein houdt. Bewust worden van hoe deze beperkende overtuigingen je natuurlijke expressie/levensenergie beknotten. Als je bereid bent om te voelen ‘oef, dit is wat ik ten diepste over mezelf geloof’ dan kun je met zelfcompassie hier naar kijken. Want uiteindelijk heeft deze overtuiging je ooit als kind geholpen. En door er mild naar te kijken in plaats van jezelf te veroordelen kom je er achter hoe vaak eigenlijk deze overtuiging in je hoofd voorbij komt. Dit keer op keer doorzien en doorvoelen, bijvoorbeeld door middel van meditatie en erover schrijven, kan je hierbij helpen.

Keer op keer afdalen naar de kern is wat je uiteindelijk de vrijheid gaat geven te zijn wie je echt bent! En dat kan betekenen dat je meerdere beperkende overtuigingen hebt te doorzien. Zo had ik bijvoorbeeld eerder een filmpje opgenomen over (mijn) angst voor afwijzing en niet goed genoeg zijn (zie hier: https://www.facebook.com/anouk.vanderschans/videos/10153836806715505/). Toch kwam ik er onlangs nog achter dat ik de diepgewortelde overtuiging had dat ‘ik niet mag doen wat ik wil, niet mag zeggen wat ik denk en niet mag voelen wat ik voel’. En eigenlijk dus niet mag zijn zoals ik ben. Dus zo zie je maar weer, je kan denken dat je bij de kern bent maar als je nog ergens het gevoel hebt dat je levensenergie niet vrij stroomt dan zit er nog een beperkende gedachte onder.

Ik nodig je daarom uit de mooie reis naar de diepte van je zijn te maken. Zodat je vrij bent het leven te leiden dat echt bij je past!

Start vandaag met het verbeteren van de relatie met je kind.

Download de gratis bewust ouderschap course

You have Successfully Subscribed!