“Everything is Energy and that is all there is to it. Match the frequency of the reality you want and you can not help but get that reality. It can be no other way. This is not philosophy. This is physics.”

— Albert Einstein

Het opvoeden van intense kinderen kan kort gezegd behoorlijk intens zijn. Met als gevolg dat wij als ouders af en toe behoorlijk moe zijn. Mede natuurlijk doordat onze kinderen het vaak niet van een vreemde hebben. En ze van alles in ons als ouders spiegelen. Een mooie leermeester dus. Met je energie als mooie graadmeter. Want hoe staat het op dit moment met jouw energie?

Moet je je door de dag heen slepen of sta je op met zin in de dag?

Sta je ontspannen op of met een heel to-do lijstje?

Heb je op een dag genoeg momenten voor jezelf om even op te laden of ben je hele dag aan het doorrennen?

Hoe staat het met je emotionele emmertje? Is die vol en kan die elk moment overlopen of wordt deze regelmatig geleegd?

In dit blog deel ik je 5 energy savers. Want opvoeden kan ook heel ontspannen zijn.

Laat perfectie los

De allereerste is er eentje waar ik veel moeders mee zie worstelen. Vaders lijken hier toch wat minder last van te hebben. Moeders willen vaak graag dat het allemaal perfect gaat. Hele schema’s worden er gemaakt, er wordt vroeg op gestaan om alles voor te bereiden, en zo kan ik nog wel doorgaan. De lat ligt erg hoog. Zowel voor de fysieke zorg van de kinderen als ook de psychische. Maar hoe erg gaat het werkelijk mis als de kinderen een keertje wat langer op ipad zitten? Of keertje wat minder groente eten? Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je je perfectie los laat? En wat meer mee beweegt. Overal controle over proberen te houden kost namelijk echt enorm veel energie.

Leun wat meer achterover

Het eerste punt brengt me bij de tweede. Want als jij als ouder wat minder gaat micro managen en voor je gevoel misschien je zelf af en toe opstelt als een ‘luie’ ouder, dan kan dat zelfs heel fijn zijn voor je kind. Je kind krijgt dan namelijk de ruimte voor meer autonomie. Meer vrijheid geeft namelijk ook meer verantwoordelijkheid. En dan blijkt vaak opeens dat je kinderen stuk zelfstandiger zijn dan je van te voren dacht. Ik ben dan ook groot voorstander van het credo van Maria Montessori: leer mij het zelf te doen.

Eigen zuurstofmasker eerst

Om goed voor je kinderen te kunnen zorgen is het ook belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Het voordeel daarvan is tweeledig. Enerzijds ben je een leukere moeder als je goed in je vel zit. Want waar je de ene keer bepaald gedrag van de kinderen prima vindt, ligt dat vaak opeens anders als je zelf moe en overprikkeld bent. Anderzijds leef je je kinderen met zelfzorg ook voor dat je het waard bent om goed voor te zorgen. Zelfzorg is misschien in deze tijd van burn-out en depressie wel de belangrijkste tool om te overleven. Weer van binnen naar buiten leven in plaats van je te laten leiden door wat van buitenaf komt.

Wat zou vertrouwen doen?

Het micro managen, het doorrennen, het perfectionisme, het zijn allemaal symptomen van angst. Ergens ben je dan namelijk bang dat er iets mis gaat. En dat die gevolgen niet te overzien zijn. Wat kan helpen is jezelf de vraag stellen: wat zou ik vanuit vertrouwen doen? Dan kan je vaak voelen dat je dat waar je zo bang voor was eigenlijk prima aan kan. En dat je problemen ook kan tackelen wanneer ze er zijn in plaats van dat je ze krampachtig probeert te voorkomen. Vertrouwen is een krachtige ingang voor meer ontspanning. Je letterlijk gedragen voelen, maakt dat je in je lichaam zakt en meer gewoon kan zijn.

Maak verbinding vanuit het hart

Misschien is dit wel de belangrijkste om alle bovenstaande punten te kunnen. Want zodra je uit je hoofd naar je hart afdaalt, is al het andere een stuk makkelijker. Zodra je namelijk contact maakt met je hart, wordt het rustiger in je hoofd. En ben je minder bezig met hoe dingen zouden moeten of horen, maar neem je het meer zoals het gaat. En voel je je meer verbonden met je omgeving. En als je dan een kramp of iets in je hart voelt, niet meteen weer in het verhaal van pijn of iets dergelijks gaan. Je lichaam werkelijk ontmoeten betekent zonder oordeel of label beschikbaar zijn voor alles wat zich aandient. Dan stroomt de energie vanzelf.

Dat is ontspannen (in het) ouderschap!

P.S. Wil je meer leren over het ontspannen begeleiden van je kind? Meld je dan hier aan voor de gratis Bewust Ouderschap Online Course.

Start vandaag met het verbeteren van de relatie met je kind.

Download de gratis bewust ouderschap course

You have Successfully Subscribed!