Vrijheid

if-you-want-real-freedom-dive-within-menaka

As I walked out the door toward my freedom
I knew that if I did not leave all the anger, hatred and bitterness behind
That I would still be in prison.

– Nelson Mandela

Vandaag is het Bevrijdingsdag. De dag waarop we vieren dat we vrij zijn. Vrij van oorlog. Maar wat is vrijheid echt?

Voor mij gaat vrijheid een stuk verder dan vrij zijn van oorlog. Ja, ik ben ontzettend dankbaar dat ik nog nooit oorlog heb hoeven meemaken. Maar als ik om me heen kijk dan zie ik heel veel mensen die niet vrij zijn. Ondanks dat ze alles hebben wat hun hartje begeert wordt hun leven beheerst door angst. En dan heb ik het niet alleen over de mensen met een angststoornis. Ik heb het over jou en mij. We leven in een maatschappij waarin we continu bezig zijn met dingen te bereiken en als we het vervolgens hebben dan zijn we bang het kwijt te raken. Of dit nu gaat om een baan, een huis, of zelfs een kind. Een quote die hier goed van toepassing op is:

Real freedom is not what we acquire, itÔÇÖs what we think ÔÇô unknown

Hier ben ik het helemaal mee eens. Want zoals Mandela al zei, als je vrij bent om te gaan en staan waar je wil maar je gedachten worden gedomineerd door angst, haat en wrok dan ben je nog steeds niet vrij. Veel mensen hebben echter niet eens door hoeveel angstgedachten ze hebben. Ook alle momenten waarin je bijvoorbeeld iets probeert te vermijden worden bepaald door angst. Angst voor afwijzing, angst voor niet goed genoeg zijn, etc.

Gabrielle Bernstein zegt het zo mooi: iedere gedachte die niet voortkomt uit liefde is niet waar. En zo is het, want je ware natuur is liefde. En je hebt iedere dag de keus om te kiezen voor angst of liefde. Het enige wat hiervoor nodig is, is bereidheid je open te stellen en liefde in de ander te zien.

In zoÔÇÖn situatie met de bootdrenkelingen is dit voor gelukkig de meeste mensen nog wel gemakkelijk, maar zijn we ook bereid om dit te doen naar onze buurman, collega, partner? Want iedere aanval of ruzie is een vorm van oorlog. Zo loopt bij ons in de wijk de discussie hoog op over het gebruik van het naastgelegen park en kreeg ik laatst een brief in mÔÇÖn bus van mensen die de honden uit het park willen hebben want het is ÔÇÿhunÔÇÖ park. Grappig genoeg gooien ze dit dus ook bij mensen met honden in de bus die vervolgens ook vinden dat het ÔÇÿhunÔÇÖ park is. Het eerste wat ik echter dacht was: dit lijkt Isra├½l ÔÇô Palestina wel. Uiteraard op kleine schaal maar het blijft een gevecht over van wie een bepaald stuk land is. Terwijl er 80 jaar lang in harmonie honden en kinderen naast elkaar gespeeld hebben zijn er nu een paar mensen die bang zijn voor honden en ze dus uit het park geweerd willen hebben. Zo zie je dus wat angst doet.

Ja, het is lastig als je aangevallen wordt om de liefde in die ander te blijven zien. Maar dat is wel de ultieme vrijheid! In staat zijn de ander te vergeven en daardoor zelf vrij te zijn.

Ik wens je een Bevrijdingsdag vol liefde!

Geef een reactie