Verlichting

buddha-enlightenment

Enlightenment is finding that there is nothing to find.
Knowing there is nowhere to go.
– Osho

Verlichting, wat is dat eigenlijk? Voor mij is dat niet meer dan de capaciteit hebben om je af te stemmen op het hier en Nu. Of zoals iemand laatst zo terecht zei: ÔÇ£spirituality is oneÔÇÖs capacity to be guidedÔÇØ.

Tja, en dat vindt ons ego nou precies een enorme uitdaging. Want als ik naar mijzelf kijk heb ik echt wel regelmatig dat ik mij volledig ├®├®n voel met het hier en nu. Maar zodra ik dat een tijdje ervaar begint het ego tegen me te praten: ik heb het nu echt door, ik ben er eindelijk enzovoort. En juist op dat moment is de verlichting verdwenen. Het woord verlichting vind ik ook wel een mooie want het geeft aan dat het leven er lichter op wordt. En ook het woord licht zit erin. Wat voor mij zoveel betekent als je licht schijnen op je gehele wezen, dus ook de donkere kant. Want je donkere kanten lossen niet op in het donker, die lossen alleen op als je ze in het licht laat staan.Mogen, zoals wij die zo typerend noemen, je donkere kanten er zijn is dan dus de vraag? Of zijn er eigenschappen waar je je voor schaamt en waarvan je wil dat anderen ze liever niet zien? Dat is dan vaak gebaseerd op angst dat we worden afgewezen. Maar dit is vaak oude pijn. Of is een projectie naar de toekomst. Hoe is het in het hier en nu met je gesteld? Zoals de nondualiteit leraren zo mooi zeggen: ÔÇ£In het hier en nu zijn er geen problemen en is alles ok met jeÔÇØ. En zo is het echt. Ga maar eens stil zitten en afstemmen op wat er nu is. Dan zijn er slechts fysieke sensaties en gedachten die voorbij komen. Grote kans echter dat deze gedachten je gaan vertellen dat je iets moet voor in de toekomst of dat je nog aan het malen bent op iets van het verleden. Deze gedachten dus slechts doorzien als gedachten en je hier niet mee identificeren maakt dat je weer aanwezig bent in het nu. En daarmee vrij. En dat is wat mij betreft wat verlichting betekent. Dat je vrij en licht door het leven gaat. Ontspannen. Overgeven aan het niet weten wat de toekomst je brengt. Een soort kosmisch vertrouwen dat alles goed komt. Wat dat dan ook mag betekenenÔǪ

Als je verlicht wilt worden, hoef je alleen maar te leren voorkomen dat je naar iets gaat zoeken of je aan iets gaat hechten. ÔÇô Huang po (chinees zen meester)

Veel spirituele stromingen draaien echter nog altijd om het streven naar verlichting. En daar zit ÔÇÿm nou uiteindelijk het probleem. Want door te streven naar iets ben je bezig met de toekomst in plaats van in het hier en nu. Daarnaast identificeren veel spirituele zoekers zich ook weer met deze rol. ÔÇÿKijk mij eens bewust zijnÔǪÔÇÖ Maar door te streven vind je eigenlijk dat je op dit moment nog niet goed genoeg bent. Dat je er nog niet bent, niet verlicht bent, etc. Dat vind ik dan ook het mooie van de nondualiteit leraren. Zij wijzen je iedere keer weer op het feit dat alles er al is. En dat je nergens hoeft te zoeken. Enige wat zij doen is je iedere keer weer laten inzien wie je werkelijk bent. Voorbij de gedachten van het ego. En dat je dat alles omvattend bewustzijn bent waarin alles plaatsvindt. Dus niet de identificatie met dit lichaam en dit leven. Maar het inzicht dat er iets groters is.

Snel rijst dan echter weer de vraag: ÔÇ£Maar hoe doe ik dit dan? Hoe kom ik daar? Hoe ervaar ik dit?ÔÇØ En ja, meditatie, yoga en andere oefeningen kunnen je daar tot op zekere hoogte bij helpen. Wat zij eigenlijk doen is je naar de stilte leiden en je bewust maken van de gedachten die hierin opkomen. Als jij dus op een andere manier je gedachten kunt doorzien dan heb je meditatie niet nodig. Meditatie is in het begin een nuttig middel maar niet meer dan dat. Op den duur moet je dit dus ook weer loslaten want anders ga je geloven dat je dit nodig hebt om bewust te kunnen zijn. De ultieme verlichte staat is echter deze meditatieve, wakkere, staat in het dagelijks leven. Dus niet iets waar je iets voor hoeft te doen. Dat is ook waarom mindfulness zo populair is geworden. Dit vraagt je namelijk om iedere dagelijkse handeling met aandacht te doen. Wat maakt dat je meer in het nu gaat leven. Maar ook hier geldt dat het slechts een middel is. Dus aan jullie de uitnodiging om meer stilte in je dagelijkse bezigheden te vinden. En zo verlichting van het leven te ervaren!

Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker. ÔÇô Mahatma Gandhi

Geef een reactie