Onzekerheid

Quotation-A-J-Garces-uncertainty-love-Meetville-Quotes-244852

ÔÇÿMaturity is the capacity to endure uncertaintyÔÇÖ ÔÇô John Huston Finley

We leven in een maatschappij waarin ons geleerd wordt dat we kritisch moeten zijn en over alles een mening moeten hebben. Maar meningen en oordelen zijn funest voor je geluk. Want hierdoor ben je niet aanwezig bij de werkelijke ervaring. Een mening, oordeel of overtuiging is namelijk eigenlijk een label plakken op de ervaring. Door iets ergens van te vinden kunnen we niet meer zien wat er werkelijk is.

Waar komt deze behoefte om een oordeel te vormen nou eigenlijk vandaan? Uit onzekerheid! Door onzekerheid voelen we ons kwetsbaar. We zijn bang om pijn gedaan te worden en om dat niet te hoeven voelen categoriseren/labelen we. Het is een manier om de wereld om ons heen te begrijpen. Zodat we minder geraakt kunnen worden. Maar taal belemmert de ervaring. Kinderen die vroeg leren praten ontwikkelen minder hun rechterhersenhelft. De hersenhelft waar beelden, fantasie en creativiteit zitten. Een mooie quote van Einstein hierover luidt: ÔÇÿimagination is more important than knowledge. Knowledge is limited, imagination encircles the worldÔÇÖ.

Om de angst voor het onbekende niet te hoeven voelen ontwikkelen we overtuigingen en geloven we van alles. Maar zoals Osho zegt: ‘Geloof niets! Wees als een agnost, erken dat het enige wat je zeker weet, is dat er niets is dat je zeker weet’
Of zoals een bekend gezegde luidt: ÔÇÿthere is nothing certain but the uncertainÔÇÖ.

Vanuit de behoefte aan zekerheid heeft onze maatschappij zich echter de afgelopen eeuw ontwikkeld tot een kennis/wetenschapsmaatschappij. Maar wetenschap is een illusie. We proberen daarmee de realiteit te verklaren. Maar zoals Einstein zegt: ÔÇÿreality is merely an illusion, albeit a very persistent oneÔÇÖ. Velen kunnen pas iets aannemen als het wetenschappelijk bewezen is. Tegelijkertijd is iets geloven precies hetzelfde. Ook dat geeft ons houvast om het onzekere te trotseren.

Maar hoe zou het zijn als we met een open hart het onbekende tegemoet zouden treden? Dat is het moment waarop angst transformeert in liefde!

Geef een reactie