huidige moment

“This is my secret. I don’t mind what happens.”
– Jiddu Krishnamurti

Laatst hoorde ik het mooie advies dat meditatie eigenlijk niets anders is dan nergens een probleem van maken. Ons verstand heeft namelijk de neiging om over iedere situatie of gebeurtenis een oordeel te vellen, goed of slecht.

Dit wordt mooi geïllustreerd door het verhaal over een wijze man die in de loterij een auto wint. Zijn familie was erg blij en riep ‘wat bof jij toch’. De wijze man glimlachte en zei: ‘misschien’. Toen kreeg hij een ongeluk en belandde in het ziekenhuis. Zijn familie kwam hem opzoeken en zei: ‘dat was even pech’. Weer zei de man: ‘misschien’. Toen hij in het ziekenhuis lag stortte zijn huis in door een aardverschuiving. Zijn familie kwam weer langs en zei: ‘heb jij even geluk gehad dat je in het ziekenhuis ligt’ en wederom zei de wijze man: ‘misschien’.
Door geen oordeel te hebben over de verschillende gebeurtenissen blijf je afgestemd op dat wat is. Het betekent dat je geen verzet hebt tegen de ogenschijnlijk willekeurige gebeurtenissen. En dat je vertrouwt op de kosmische intelligentie en orde.

Wij vinden het echter vaak moeilijk om één te zijn met het huidige moment. Ons ego behandelt het huidige moment vaak als middel om een doel te bereiken. Ons ego leeft namelijk in de tijd. Bijna elke gedachte gaat over verleden of toekomst en creëert gevoelens van spijt, schuld, angst, verwachtingen en teleurstellingen. Je bewust worden van hoe vaak je eigenlijk in je hoofd ergens een probleem van maakt brengt je terug naar het huidige moment. Dit betekent niet dat je gevoelens moet weg stoppen, je verzet er tegen lost alleen op. Je voelt dan nog wel pijn en vreugde, maar dat heeft geen invloed op het gevoel van innerlijke vrede wat altijd aanwezig is. Vaak is men echter bang dat als het verzet tegen het huidige moment verdwijnt er niets zal veranderen/verbeteren. Maar het leven verandert continu, ook als je geen verzet hebt. Juist als je het verzet tegen dat wat is opgeeft ontstaat er vanuit ruimte en ontspanning een creatieve energie waarmee nieuwe dingen ontstaan.

Als je merkt dat je ergens een probleem van maakt kun je net als de zen meester Hakuin vragen: ‘is dat zo?’. Hiermee ontstaat er verwondering in plaats van verzet. En kwaad verandert in goed als je je niet verzet. Vanuit verwondering ben je in staat om liefdevol op de situatie te reageren. En (innerlijke) vrede te bewaren.

Start vandaag met het verbeteren van de relatie met je kind.

Download de gratis bewust ouderschap course

You have Successfully Subscribed!