Soapacteur of regisseur?

goede tijden

Onlangs hadden we in een training iemand die zei te acteren in zijn eigen soap. En hij vond het heerlijk, al dat drama!Wat is het toch dat we zo verslaafd zijn aan drama? In drama voelt iemand zich slachtoffer van de ander, de dader. In feite lopen deze twee rollen vaak door elkaar, zoals verdriet en boosheid elkaar kunnen afwisselen. Door de ander de schuld te geven van je omstandigheden en emoties hoef je geen eigen verantwoordelijkheid te nemen. Drama zorgt ervoor dat je geen actie hoeft te ondernemen of jezelf hoeft te veranderen, aangezien een ander altijd de schuldige is. Zo is bij veel bedrijven het koffiezetapparaat eigenlijk een soort Klaagmuur waar iedereen zijn beklag doet over een ander, de situatie of het bedrijf.

Uiteraard heeft iedereen wel eens een moment van klagen, maar doe je dit te lang dan kom je in negatieve spiraal en ga je er zelf in geloven. Het drama lijkt dan waarheid en wordt een self-fulfilling prophecy.

Wat deze cursist er echter aan toevoegde, was dat hij plezier beleefde aan zowel de ups als de downs van het leven. Dat is nog eens de realiteit omarmen! Want het leven heeft nou eenmaal tegenslag in zich en het is aan jou te kiezen hoe je hiermee omgaat. Zo krijgt een goede vriendin van mij alle tegenslag die je maar kan bedenken en toch is ze een van de meest positieve mensen die ik ken. Het omgekeerde kennen we waarschijnlijk ook allemaal wel uit onze omgeving: iemand die in alle opzichten een rijk leven heeft maar toch altijd maar klaagt.

Ook het boeddhisme zegt dat het lijden wordt bepaald door hoe je reageert op een bepaalde situatie. En hoe je reageert, wordt weer bepaald door je gedachten over deze situatie. Gedachten als ‘het is niet eerlijk’ en ‘waarom overkomt mij dit nou weer?’ komen voort uit dingen persoonlijk maken en dragen bij aan ons lijden.

Het oude gezegde ‘ieder huisje heeft zijn kruisje’ heeft een grote waarheid in zich. Het vergelijken van onze eigen situatie met mensen die het beter hebben, is het ultieme recept voor ongeluk en drama. Inzien dat we allemaal mensen zijn die geluk nastreven, helpt ons te relativeren en ons gedrag in een situatie te kiezen.

Mede dankzij deze cursist besefte ik me dan ook weer dat ik zelf de sleutel tot mijn geluk in handen heb. Wat kies jij? Drama of geluk?

 

Een gedachte over “Soapacteur of regisseur?

  1. Mooi Anouk!
    We hebben allemaal een keus en dit weekend heb ik ontdekt dat je sommige keuzes gewoon vaker moet maken… je kan iedere dag opnieuw kiezen voor geluk en om je volledige potentieel te benutten.. of niet natuurlijk. Het is een kwestie van kiezen.

Geef een reactie